ponedeljek, 13. december 2010

World Press Photo"Razstavo prireja: KD Anubis
Donator razstave: Miro Senica, odvetnik

Ta vsakoletna potujoča razstava gostuje v več kot sto prizoriščih po vsem svetu. Tokratna predstavlja 162 nagrajenih fotografij v desetih različnih kategorijah, med njimi pa je tudi prvonagrajeni posnetek. Letos je to izjemno nagrado prejel samostojni italijanski fotograf Pietro Masturzo. Njegova fotografija prikazuje žensko, ki v znak protesta po Iranskih predsedniških volitvah 24. junija, kriči s strehe ene od teheranskih hiš. Predsednik žirije, Ayperi Karabuda Ecer, je o fotografiji zapisal:”Fotografija prikazuje začetek nečesa velikega, velike zgodbe. Novici doda novo perspektivo, ki se opazovalca dotakne vizualno in čustveno.”

Vsako leto neodvisna mednarodna žirija, ki jo sestavlja devetnajst članov, ocenjuje dela v desetih različnih kategorijah, ki jih prispevajo agencije, fotografi in fotoreporterji ter časopisne hiše z vsega sveta. Letos je bilo prijavljenih 5847 fotografov in fotoreporterjev iz 128 držav; skupno je tekmovalo 101960 fotografij.
World Press Photo je neodvisna in neprofitna organizacija, ustanovljena na Nizozemskem leta 1955.
Njen osnovni namen je mednarodna podpora in promocija del profesionalnih fotografov na področju medijev. World Press Photo ves čas zagovarja neodvisno foto-novinarstvo in brezplačen pretok informacij, v ta namen vsako leto organizirajo največji in najbolj prestižen svetovni fotografski natečaj na področju medijev.

V potujoči razstavi, ki si jo vsako leto ogleda prek 2 milijona ljudi v 40 državah, so zbrane vse nagrajene fotografije. Zbornik s predstavitvijo nagrajenih fotografij izhaja enkrat letno v šestih jezikih.

Organizacija skrbi za bogat razstavni program ter sledi razvoju na področju foto-novinarstva."

vir: http://www.cd-cc.si/default.cfm?Jezik=Sl&Kat=030503&Predstava=2290, 13.12.2010

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...